חינוך‭ ‬בחזית‭ המחקר 2

כנס הצגת פרסומי הסגל

2022-2023

א׳ בסיוון, תשפ״ג (21 במאי, 2023)

תקצירי הסגל 2023

השפעת הוראת STEM בגישת החשיבה המערכתית על הידע, האמונות בתועלת הפעולה ומידת הנכונות לפעילות סביבתית בנושא שינוי אקלים אצל תלמידי כיתות י

ד’’ר נאגי קורטאם, רביע אבו רביע

אחת המטרות של החינוך הסביבתי היא פיתוח אוריינות סביבתית. אזרח אוריין לסביבה הוא מי שמבין אקולוגיה, דואג לסביבה, יש לו את הכישורים הנחוצים כדי לזהות ולנתח מערכת מגוונת של בעיות סביבתיות, ובעל דאגה, רגישות ואכפתיות לסביבה.  שינוי אקלים, הוא מהאיומים הגדולים העומדים בפני האנושות היום. להקטנת השפעות שינוי האקלים, אנשים צריכים לשנות את אמונותיהם. אחת הדרכים לגרום לזה לקרות, היא באמצעות חינוך. על כן, אימוץ והפעלת דרכי הוראהלמידה חדשות ומתאימות על ידי מורים יכולים לסייע בשינוי אמונותיהם של התלמידים. הוראת STEM בגישת החשיבה המערכתית עומדת בקנה אחד עם הדרכים האפקטיביות הידועות כתומכות בתהליך ההוראהלמידה.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את ההשפעה של הוראת נושא שינוי האקלים והתחממות גלובאלית באמצעות הוראת STEM בגישת החשיבה המערכתית על הידע (הישגים), אמונות בתועלת הפעולה לשינוי אקלים, נכונות לפעילות סביבתית ועמדות בנושא שינוי אקלים התחממות גלובאלית.0

המחקר הנוכחי נערך על טהרת הפרדיגמה הכמותית. מערך המחקר הוא דמוי ניסויי מסוג קדםהתערבותבתר המשווה בין שתי קבוצותניסוי וביקורת, ובו השתתפו 114 תלמידים מכיתות י’ (56 ניסוי, 58 ביקורת). כלי המחקר כללו מבחןהישגים להערכת התלמיד בנושא שינוי אקלים והתחממות גלובאלית”, ושאלוןאמונות תלמידים ומידת הנכונות לפעילות סביבתית בנושא התחממות גלובאלית”. קבוצת הניסוי למדה יחידת הוראה הבנויה מ-8 מערכי שיעורים בנושאהוראת שינוי האקלים והתחממות גלובאלית דרך STEM בגישת החשיבה המערכתית. מנגד, קבוצת הביקורת למדה על שינוי האקלים והתחממות גלובאלית בגישה הקונבנציונאלית, וענתה על אותם שאלונים באותו פרק זמן כמו קבוצת הניסוי.

הממצאים הצביעו על קיומו של הבדל מובהק בין שתי הקבוצות, ניסוי לעומת ביקורת, לטובת קבוצת הניסוי שלמדו דרך הוראת STEM בגישת החשיבה המערכתית בהישגים, אמונות בתועלת הפעולה לשינוי אקלים, נכונות לפעילות סביבתית וידע בנושא שינוי אקלים והתחממות גלובאלית.

המסקנה העיקרתי היא שחינוך סביבתי בשיטת STEM בגישת החשיבה המערכתית מקדם את  האוריינות הסביבתית. ממצאי המחקר שהתקבלו תרמו להרחבת גוף הידע העוסק ביישום הוראת STEM בגישת החשיבה המערכתית על הידע, העמדות והאמונות בתועלת הפעולה ומידת הנכונות לפעילות סביבתית. יחידת ההוראה החדשה שפותחה במסגרת המחקר יכולה לתרום, בתחום המעשייישומי לפיתוח הנחיות מתאימות למורים העומדים ללמד נושא זה בכיתותיהם ולקביעת קווים מנחים להכשרת מורים בנושא.

תארנים: STEM, חשיבה מערכתית, אוריינות סביבתית, שינוי אקלים והתחממות גלובאלית.

Skip to content