חינוך‭ ‬בחזית‭ המחקר 2

כנס הצגת פרסומי הסגל

2022-2023

א׳ בסיוון, תשפ״ג (21 במאי, 2023)

תקצירי הסגל 2023

וויסותעצמי של מוטיבציה ורגש בסביבת למידה אינטראקטיבית

נארימאן מרעיחאג׳

השימוש ההולך וגדל בסביבות למידה מבוססותמחשב בכלל ובלמידה מרחוק בפרט דורש פיתוח סביבות למידה בעלות מאפיינים ייחודיים אשר מניעים ומגרים הפעלה של אסטרטגיות לוויסות עצמי של הלמידה בדגש על וויסות עצמי של המוטיבציה והרגש של הלומד. וויסות מוטיבציה מתייחס למחשבות ופעולות שבעזרתם הלומדים מנסים בצורה מכוונת להשפיע על המוטיבציה שלהם לגבי פעילות מסוימת, כלומר לפעול וליזום להתחיל פעילות לימודית כלשהי, לשמר את הרצון להשיג את המטרות ולהשלים את הפעילות גם כשמתעוררים קשיים ואתגרים לא צפויים.
המחקר הנוכחי בוחן את המאפיינים של סוג מסוים של סביבות למידה אינטראקטיביות במטרה להבין אלו מאפיינים ייחודיים חשוב לשלב בפיתוח סביבות למידה חדשניות כדי להניע שימוש באסטרטגיות לוויסות מוטיבציה ורגש לקידום התפוקות הלימודיות בסביבות אלו. מטרת המחקר היא הבנת תהליכי הוויסות העצמי של מוטיבציה ורגש בסביבה זו, וזיהוי מאפייניה הייחודיים אשר מניעים את התלמידים להשתמש באסטרטגיות של ויסות המוטיבציה והרגש.
המשתתפים במחקר הם תלמידי כיתה ח›, שהיו מעורבים בפיתוח פרויקט ברובוטיקה. הבחירה באוכלוסייה זו נבעה מהחשיבות המיוחסת להתנסות ב-SRL כבר בגיל צעיר ככל האפשר. הנתונים נאספו באמצעות כלים איכותניים הכוללים בעיקר תצפית משתתפת חצימובנית (תוך שימוש במצלמת וידיאו ובתוכנה הרצה ברקע להקלטת הנעשה על מסך המחשב), ניתוח הקוד הנכתב ע״י התלמידים ויומן חוקרת. כמו כן, נעשה שילוב של כלים כמותיים הכוללים שאלון לתלמיד.
ממצאי המחקר מצביעים על אמונות מוטיבציוניות (ערך המטלה, מסוגלות עצמית, אוריינטציית מטרה) חיוביות בקרב התלמידים בתחילת כל מפגש אשר מעידים על מוטיבציה גבוהה. האתגרים הקיימים בסביבה זו, בעיקר מורכבות מבחינת מיומנויות וידע אינטרדיסציפלינרי הנדרשים מהלומד, תקלות ובעיות טכניות בסביבת הלמידה, מגבלות פיזיות של הרובוט, מובילים לדעיכה ברמת המוטיבציה של התלמידים. ממצאי המחקר מעידים על כך שלשם העלאת המוטיבציה בחזרה, התלמידים השתמשו באסטרטגיות שונות לוויסות המוטיבציה שלהם, העיקריות שבהן וויסות רגשי, שליטה במסוגלות העצמית, פירוק בעיה לתתבעיות, אימוץ אוריינטציית מטרה והגברת עניין. מתברר שהמאפיינים המשמעותיים ביותר אשר עודדו והניעו את התלמידים להפעיל אסטרטגיות שונות לשליטה במוטיבציה הם אינטראקציה עם המשתמש, שהיא נובעת ממשוב רבצדדי, כמו משוב ידידותי למשתמש, מוחשי, מידי ומתמיד, עקבי ובעיקר מתייחס למטרות. כמו כן, סביבה זו הינה בטוחה מבחינת ביצוע טעויות, גם ברמה הטכנית וגם ברמה התכנותית מבחינת בניית תכניות בגישה פרוצדוראלית. בנוסף, סביבת למידה זו מספקת עזרה מקוונת הזמינה ללומד בכל עת. למאפיינים אלו כוללים למידה שיתופית ותמיכה של העמיתים אשר תורמים במידה ניכרת להעלאת המוטיבציה והרגש של התלמידים.
המחקר הנוכחי מלמד על מאפיינים חיוניים שחשוב לשלב אותם בבנייה ועיצוב של סביבות למידה חדשניות על מנת להניע את הלומדים לווסת את המוטיבציה והרגש שלהם ולשמר אותם ברמה גבוהה כדי להשיג את המטרות הלימודיות במידה אופטימאלית ויעילה.

    Skip to content