חינוך‭ ‬בחזית‭ המחקר 2

כנס הצגת פרסומי הסגל

2022-2023

א׳ בסיוון, תשפ״ג (21 במאי, 2023)

תקצירי הסגל 2023

ברכת ראש המכללה

אתחיל את דברי באני מאמיןהאישי והאקדמי שלי, לאורו הלכתי לאורך כל הקריירה האקדמית והמחקרית שלי, אותו אני מיישמת הלכה למעשה ומבטאת חדשות לבקרים, ובכל הזדמנות : מאמינה אני שעל שתי רגליים עומדת  ההוראה האקדמית, הוראה דיציפלינארית ומחקר, וכי אין תוחלת להוראה אקדמית שבעליה אינם עוסקים במחקר במגוון הדיציפלינות וההתמחויות, הרי אמרו שהוראה ללא מחקר סופה שתאבד את הרלבנטיות ואת החדשנות שלה, וכך גם הלימודים האקדמיים, הרי אין מקום היום , ובעשרות השנים האחרונות, להוראה פרונטלית תיאורטית יבשה ומסורתית, ללא טיפוח יצר המחקר, השאיפה לגלות עולמות חדשים, גם בקרב הסטודנטיות והסטודנטים, כבר בשנות הלימודים האקדמיות הראשונות.

אין זה סוד כי אחת מנקודות התורפה של מערכת ההשכלה הגבוהה  בישראל היא שהמערכת רחוקה מלעודד הצטיינות ומחקר , רמת ההוראה בחלק ממוסדותיה  נמוכה ואיננה מספקת , גם כשיש  אוכלוסייה הולכת וגדלה של סטודנטים שמגיעים להשכלה הגבוהה מתוך תאוות ידע ורצון להרחיב את השכלתם.

סטודנטים אלה, הבאים למערכת ההשכלה הגבוהה מתוך רצון לצבור ידע, להשכיל ולהעביר את הידע שלהם הלאה, הן כמורים והן כחוקרים, מהווים קרקע פורייה לעידוד הנטיות המחקריות, תוך התחברות לאתגר האינטלקטואלי, לחדוות המחקר, כפי שמוכיח  במכללתנו המספר ההולך וגדל של סטודנטיות וסטודנטים הבוחרים להצטרף ללימודי התואר השני עם תזה , בתחומי הדעת השונים ובמיוחד המדעיים,  כשחלקם עושה זאת לאו דווקא מתוך אספירציה לתואר שלישי שאולי יבוא בהמשך, אלא מתוך רצון להעשיר את עולמם. המספרים עולים בהדרגה, וכמי  שהקדישה את חייה לאקדמיה  ולמחקר משמח אותי לראות זאת.

מרצות ומרצי המכללה, במיוחד בשנים האחרונות, הגדילו משמעותית ובאופן מבורך את תרומתם, תחומי פעילותם וקשריהם המחקריים בארץ ובעלום, ויעידו על כך כאלף עדים הכנסים המדעיים בשיתוף עם אוניברסיטאות מובילות בעולם ובארץ ובהשתתפות פעילה של זוכי פרסי נובל מהארץ ומחול, כשהאחרון בהם הינו הכנס המחקרי הבינלאומי תחת הכותרת: “צדק חברתי בחברה רב תרבותיתשהתקיים בין כתלי המכללה ביוני 2022 ולאורך 3 ימים, בהשתתפות חוקרים מהמכללה לצד חוקרים ממוסדות אקדמיים ואוניברסיטאות בארץ וחוקרים בעלי שם עולמי מארהב, קנדה, איטליה, הולנד, פינלנד, טורקיה, אזרביגאן ועוד, כהוכחה לכך שהמכללה הניצבת בחזית העשייה האקדמית בישראל בכלל ובחברה הערבית בפרט, ניצבת גם ברשימה המכובדת של מוסדות המעודדים, מיישמים, מבצעים ומפרסמים מחקרים בכל תחומי הדעת ובמגזיני מחקר מובילים בעולם, תוך פרסום ספרים המכילים מאמרים ומחקרים פרי עטם של מרציה , בנוסף לשילוב בוגריה בכלל מערכת החינוך והאקדמיה, כשייחודה  האנושיחברתי, הוא בשילוב התרבותי והאישי בין גווניה של החברה בישראל, וייחודה האקדמי הוא בשילוב שבין ההוראה הדיסציפלינאריתאקדמית, ההתנסות הקלינית והפיתוח המקצועיאקדמי של סגל ההוראה שלה.

מוקד מרכזי בעשייה המכללתית הוא טיפוח קשרים עם הקהילה האקדמית, הן הקרובה ברמה המקומית והן הרחוקה במישור האזורי והבינלאומי ואלה מתקיימים בעיקר עי הירתמות קבועה ועיסוק מתמיד במחקר האקדמי והפרקטי באמצעות פרסומים בכתבי עת מובילים, והשתתפות בקבוצות מחקר בינלאומיות. עברנו כברת דרך משמעותית בתחום זה, ומקבץ פרסומי הסגל בשנים 2016-2021 הוא עדות לפעילות זו ולפיתוח המקצועי והקידום האקדמי.

העיסוק במחקר היישומי והתיאורטי, מהווה ביטוי של שייכות וקשר של חברי הסגל עם הקהילה וסביבתה; מודל של קשר אנושי איכותי המוביל אל אופק הקיים בשאיפות ואל מימושם, וקובץ המאמרים הנוכחי מציג את ההיקף רב הטווח של

פעילות חברי הסגל, שאחד מביטוייה היה כנס עבודות המרצים בפברואר 2022.

מדינות רבות משקיעות הון עתק בחינוך, מתוך אמונה שבחינוך טמון בסיס קיומה של החברה, וכי ההשכלה מהווה את החוט המקשר בין היסודות המרכיבים אותהכלכלה, תרבות, ערכים וטכנולוגיה. ההשכלה היא המפתח והדרך להבטיח לא רק את עתידם של הילדים אלא את עתידה.

אנו כמכללה מציבים את העשייה המחקרית לצד ההוראה האקדמית במעמד שווה, ומנגישים את הדרך ליוזמה מחקרית, עלידי הפעלתה של רשות המחקר והושטת סיוע ותמיכה לנענים לאתגר, ונוסיף לעשות זאת גם בעתיד.

אני מבקשת להודות לחברי הסגל המכללתי על עבודתם בשנים האחרונות ולחברי המערכת שעמלו על הפקת הקובץ הנוכחי, ולרבים וטובים שעמלו רבות כדי להוציא כנס זה ובצידו חוברת מאמרים מרשימה זו, א הפועל ומאחלת שניפגש כאן, שוב ושוב.

בברכה,

פרופרנדה חירעבאס,

נשיאת המכללה

Skip to content