חינוך‭ ‬בחזית‭ ‬המחקר

2022-2021 כנס הצגת פרסומי הסגל

כ״ו באדר א׳, תשפ״ב 27 (בפברואר, 2022)

ייצוגי הכפר הערבי בספריו המוקדמים של הסופר סייד קשוע

ד״ר שרה שגיא

בשנים האחרונות קוראי העברית נחשפים להוויית החיים בחברה הערבית בכלל ובכפר הערבי בפרט, בזכות התופעה ההולכת ומתרחבת של סופרים ערבים הכותבים ומפרסמים את ספריהם בעברית, ובכללם הסופר סייד קשוע. ייצוגו של הכפר הערבי בספרות זו כמהות פיזית וכאידאה יעמוד במרכזה של הרצאה זו.

כדי לדון בייצוג הכפר הערבי והחברה הערבית בספרות העברית נבחן תחילה את השימוש השגור במונח “כפר ערבי״, כשבתוך היצירות נזהה תמות מרכזיות אשר מסייעות בידי היוצר להעמיד לנגד עיני קוראיו (קוראי העברית) את תמונת הכפר הערבי על ציר המרחב ועל ציר הזמן.

על ציר המרחב נצביע על תיאורו הפיזי של הכפר – מבנה הכפר וגבולותיו, צורת המגורים בכפר והשלכותיה החברתיות, המרחב הפרטי לעומת המרחב הציבורי של הכפר הערבי וכן תיאורם של שטחי הטבע והחקלאות המקיפים את הכפר.

על ציר הזמן נחשוף שלוש שכבות היסטוריות המשתקפות בתיאורי הכפר הערבי ביצירות אלה: העידן שאותו אכנה ימי התום בא לידי ביטוי בזיכרונות טרום הנכבה, בתקופה הנתפסת כאוטופית, לא מעט בשל קטיעתה האלימה על-ידי הנכבה ומוראותיה, אירועי 48 בכפר כפי שהם מצטיירים ביצירות אלה, ולבסוף, תיאורי הכפר בהווה המלמדים על המבנה החברתי ומגבלותיו ועל תחלואיו ומצוקותיו של הכפר באופן ביקורתי – ביקורת המופנית פנימה והחוצה בעת ובעונה אחת.

Skip to content