חינוך‭ ‬בחזית‭ ‬המחקר

2022-2021 כנס הצגת פרסומי הסגל

כ״ו באדר א׳, תשפ״ב 27 (בפברואר, 2022)

למידת מושגים גיאומטריים מתוך בניה בעזרת סרגל ומחוגה

ד״ר ח׳ירייה מסארוה

גיאומטריה נחשבת למקצוע קשה בקרב תלמידים, בו הם מגיעים להישגים נמוכים, ומפתחים עם הזמן עמדות שליליות כלפיו ומוטיבציה נמוכה ללמידה. לפי הגישה הקונסטרוקטיביסטית, התנסות חווייתית ויצירתית בלמידה, מעלה את המוטיבציה של תלמידים ומפתחת אצלם עמדות חיוביות כלפי המקצוע. הגישה הקונסטרקשיוניסטית הרחיבה אף היא וקובעת כי למידה היא יעילה כאשר היא מתבצעת באמצעות יצירת תוצרים. בגישה זו הבניית הידע מתרחשת תוך כדי פעילות בניה רלוונטית ובעלת עניין מוחשי, למידה מתוך פעילות ועשייה. זוהי למידה התומכת בתהליך הבנייה הקוגניטיבי בראשו של הלומד. וכדי לרתום את התלמידים ללמידה יש לעסוק בבנייה של תוצר מוחשי ולשלב כלים שונים. בנייה בעזרה סרגל ומחוגה בגיאומטריה יכולה לענות על דרישות אלה. מתוך דברים אלה נערך מחקר בקרב תלמידי בית ספר יסודי בכיתה ו׳ אשר מטרתו הייתה לבחון את שילוב בניות גיאומטריות באמצעות סרגל ומחוגה בשיעור גיאומטריה, והשפעתן על ההישגים, העמדות והמוטיבציה של תלמידי כיתה ו׳.

כמו-כן, המחקר בחן את המיומנויות הדרושות להוראת הנושא ואת הקשיים בכך. מחקר זה הוא חלק ממחקר מתמשך של החוקרת, העוסק בלמידת גיאומטריה בהקשר תרבותי חברתי ואשר בניה בעזרת סרגל ומחוגה היא אבן יסוד בו.

ממצאי המחקר הנוכחי הראו שתלמידים אשר למדו מושגים גיאומטריים מתוך בניה בעזרת סרגל ומחוגה, העלו הישגים ומוטיבציה ללמידת גיאומטריה וגם פיתחו עמדות חיוביות כלפי המקצוע. לעומת זה, תלמידים גילו קשיים מגוונים בכל רמות החשיבה הגיאומטריות השונות, וכי השימוש בסרגל ומחוגה סייע להם לפתור חלק מקשיים אלה. הלמידה בעזרת סרגל ומחוגה דרש מהתלמידים התמודדות עם מיומנויות למידה חדשים מה שעורר את סקרנותם ללמידה.

Skip to content