חינוך‭ ‬בחזית‭ ‬המחקר

2022-2021 כנס הצגת פרסומי הסגל

כ״ו באדר א׳, תשפ״ב 27 (בפברואר, 2022)

השפעת שילוב הדגמות בהוראת המדעים לשיפור הישגים לימודיים, עמדות כלפי מדע ויכולת העברה (transfare) אצל תלמידי כיתות ט׳: המקרה של יחס שטח פנים לנפח

ד”ר נאג’י קורטאם, רביע אלוולי

גישת ההדגמה (Demonstration) מהווה מרכיב חשוב בדרכי הוראת המדעים בבתי הספר, והיא מתייחסת לשיטת הוראה שבה ההסבר ניתן באמצעות דוגמה או ניסוי. בגישה זו התלמידים צופים במורה מקיים ניסוי שמטרתו להקנות לתלמידים ידע ולעורר סקרנות, מוטיבציה ומחשבה. גישת הוראה זו היא שיטה “ממוקדת מורה״.

מטרות המחקר הנוכחי היו לבדוק תרומת שילוב הדגמות בהוראת מקצוע הביולוגיה ואת השפעתן על הישגים לימודיים, על עמדות התלמידים כלפי מדע, ולבדוק אם חלה העברה (רחוקה) אצל התלמידים של רעיון “שטח פנים לנפח״ לנושאים מחוץ לתחום הדעת ביולוגיה, בעיקר לפיזיקה.

שאלות המחקר היו: (1) האם יש השפעה של שילוב הדגמות בשיעורי ביולוגיה על השיגים לימודיים בקרב התלמידים?; (2) האם יש השפעה של שילוב הדגמות בשיעורי ביולוגיה על עמדות תלמידים כלפי מדע? ו- (3) האם בעקבות שילוב הדגמות לרעיון “שטח פנים לנפח״ לרעיונות בתחום הביולוגיה תחול העברה של לרעיונות בתחום הפיסיקה?

לצורך איסוף הנתונים, נעשה שימוש במערך מחקר דמוי ניסויי (קדם-התערבות-לאחַר) בשיטה הכמותית המניפולטיבית ע״י שאלונים. המדגם נבחר בצורה לא-אקראית (מדגם נוחות). במחקר השתתפו 60 תלמידים משתי כיתות ט׳, מבית ספר מהמגזר הערבי בצפון הארץ. כיתה אחת הייתה כיתת ניסוי שחבריה למדו ביולוגיה בשיטת למידה מבוססת הדגמות, שהתבצעה ויושמה על ידי סדרה של הדגמות שמבליטות את רעיון “שטח פנים לנפח״, והשנייה הייתה כיתת ביקורת שחבריה למדו ביולוגיה בשיטה הרגילה המקובלת – ללא שילוב הדגמות.

ממצאי המחקר מעידים כי תוכנית ההתערבות שהופעלה בכיתת הניסוי ולא הופעלה בכיתת הביקורת שיפרה את ההישגים הלימודיים של התלמידים ואת העמדות כלפי מדע, כמו גם את הטיפוח של יכולת ההעברה של התלמידים מתחום הביולוגיה לתחום הפיזיקה, בצורה מובהקת, זאת בהשוואה לתלמידי קבוצת הביקורת.

מסקנת המחקר הנוכחי היא כי שילוב שיטות ואסטרטגיות בהוראת המדעים, בנוסף להוראה הרגילה, כמו שיטת ההדגמות, מביא לשיפור, לטיפוח ולקידום פרמטרים חינוכיים חשובים. חשיבות המחקר בתחום התיאורטי היא בתרומה לגוף הידע העוסק בשיטות ואסטרטגיות הוראה ולמידה המקדמות הוראת מדעים בבית הספר. במישור המעשי, מומלץ לשפר ולקדם את הידע והמיומנויות של המורים בכל הנוגע לשיטות, לסגנונות ולאסטרטגיות הוראה מיטביות, כאשר גישת ההדגמה היא אחת ממכלול שיטות אלה.

Skip to content