
חינוך בחזית המחקר
2022-2021 כנס הצגת פרסומי הסגל
כ״ו באדר א׳, תשפ״ב 27 (בפברואר, 2022)
בין שני עולמות – מנהלות כמנהיגות המובילות לשינוי חינוכי וחברתי בחברה המסורתית
פרופ׳ רנדה ח׳יר-עבאס – ראש המכללה האקדמית הערבית לחינוך חיפה
עד לשנות התשעים נחשבה יציאת הנשים מן הכפר, ללא לווי גברי, כנוגדת את מושגי הצניעות הדתית בחברה המסורתית, ולאחריהן, אך כיום, קיימת מגמה של השלמה עם יציאתן של נשים מסורתיות לאקדמיה ולעבודה מחוץ לכפר. שינוי זה מלווה בחששות ובתהיות, ובתשלום מחיר חברתי ומשפחתי. מעט מאוד נשים התגברו על חסמים אלה, והצליחו להגיע להשכלה מערבית-ישראלית ולתפקידים חברתיים וניהוליים. ניהול בתי-ספר במגזר הערבי על-ידי נשים נחשב לתופעה חדשה שמתרחבת והופכת לנורמה בחברה הערבית.
מטרות המחקר היו: (1) לבחון את מקומן של מנהיגות בחברה מסורתית בהובלת שינויים וחידושים חינוכיים וחברתיים; (2) לעמוד על הכישורים והכלים שעזרו להן להתגבר על החסמים המסורתיים, והביאו אותן לעמדה מנהיגותית; ו-(3) ללמוד על הדרכים, השיטות והכלים, שעזרו להן לבסס את מעמדן בחברה המסורתית, והביא אותן להנהגת חידושים ושינויים במערכת החינוכית והחברתית.
המחקר נערך בגישה האיכותית – חקר מקרה, והוא שילב בין שתי גישות מחקריות: (1) הגישה הפמיניסטית, המבוססת על ניתוחן ופרשנותן של שתי חוקרות, משני עולמות שונים; ו-(2) הגישה הפנימית, המבוססת על היותה של אחת החוקרות שייכת לאותה תרבות של הנחקרות. שילוב בין שתי גישות אלה מאפשר קבלה של תמונה רחבה ומקיפה לתהליך שהן עברו, ואפשר לגבש מודל תיאורטי לדמותן ולמקומן של מנהיגות חינוכיות בהובלת שינוי חינוכי וחברתי בחברה מסורתית.
המחקר התבסס על ראיונות עומק עם חמש מנהלות של בתי-ספר, שפרצו את המעגל והצליחו להביא לשינויים ולחידושים בתחומים חינוכיים וחברתיים. הממצאים מעידים על כך שהמנהיגות הערביות השכילו להטמיע שינויים וחידושים במוסדות החינוך, ולהוביל יוזמות ופרויקטים חינוכיים וחברתיים, תוך שמירה על האיזון העדין בין המסורת השמרנית לבין הפתיחות המודרנית.
מניתוח תוכן של הראיונות נמצא שהם פתחו לעצמם בעיקר 5 אסטרטגיות עיקריות להובלת השינויים:
התפתחות מקצועית לאורך כל הדרך;
תמיכה על-ידי דמויות חינוכיות מרכזיות;
תמיכה אישית פנימית מתוך המשפחה, המהווה סמכות עליונה ובעל השפעה רבה;
הליכה על הגשר הצר בין מסורת למודרניזציה בעיקר בסגנון דיבור, בליבוש, בהתנהגות ובמתן הרגשה טובה לבעל ולמשפחה;
פיתוח סגנון ניהולי מותאם למנטליות החברתית עם דגש על מתן כבוד לאנשי הדת.
הכרה והבנה של אותן אסטרטגיות ואת דרך פועלן של הנשים המנהלות, עשויה לסייע בידי מנהלות בחברות מסורתיות לפרוץ את המעגל ולהוביל שינויים חברתיים וחינוכיים ולהנהיגם.